Европейската комисия започва нова наказателна процедура срещу Полша

13:36, 03 апр 19 / Свят 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия обяви днес, че е изпратила официално писмо до Полша, с което информира правителството за започването на нова наказателна процедура. Тя е във връзка с вмешателство на изпълнителната власт в работата на съдебната система на страната.

Процедурата е по отношение на новият дисциплинарен режим за съдиите в Полша, който според комисията не осигурява гаранции за предпазването им от политическо вмешателство. Комисията изразява мнение, че Полша не изпълнява задълженията си по чл. 19(1) от Договора за Европейския съюз, разгледан във връзка с чл. 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз, които установяват право на отсъждане пред независим и безпристрастен съд.

Полският закон позволява съдии да подлежат на дисциплинарни разследвания, процедури и санкции, на база на съдържанието на техни съдебни решения. Този нов дисциплинарен режим, според Европейската комисия, не гарантира независимостта и безпристрастността на Дисциплинарната колегия на върховния съд, който разглежда решенията при дисциплинарните производства. Колегията се състои изцяло от нови съдии, избрани от Висшият съдебен съвет на страната, чиито членове се назначават от Сейма - полския парламент. Новият режим също така позволява дисциплинарни производства да бъдат отворени за неопределено време, по усмотрение на министъра на правосъдието или президента на републиката.

В допълнение, комисията смята, че Полша нарушава и чл. 267 от Договора за функциониране на Европейския съюз, който дава право на съдилищата в страните членки да се обръщат за мнение към Европейския съд.

Полското правителство разполага с два месеца да разгледа мотивите и да отговори писмено на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама