За първи път: Фотограф засне „руса“ зебра в естествена среда

19:20, 03 апр 19 / Любопитно 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фотограф засне „руса“ зебра в националния парк Серенгети, съобщи "Дейли мейл", цитиран от БТА. Това е първата поява на такъв блед представител на вида в естествена среда. Русата зебра е била сред стадо и е общувала нормално с останалите животни.

Зебри албиноси досега са наблюдавани само в плен - едната в националния парк "Планината Кения", а другата в резерват в Хавай.

Малко е известно за зебрите и албинизма, но снимката на „русата“ зебра потвърждава за първи път, че такива животни се приемат от стадото. Липсата на силно контрастни райета обаче е голямо неудобство, защото те отблъскват мухите цеце.


Има и други теории за какво служат райетата на зебрите - с тях изглеждат по-големи, виждат се по-добре на лоша светлина, в движение хипнотизират хищниците, служат за камуфлаж.

Възможно е също в стадото да носят социални плюсове, да са показател за здравословно състояние. Съществува и теория, че зебрите се разпознават по райетата.

„Русата“ зебра е заснета от фотографа Серджо Питамиц, който се надявал да засече мигрирацията на животните. Когато забелязал необичайното създание, помислил, че се е търкаляло в прахоляка. По-късно осъзнал на какво се е натъкнал.

Албинизмът, който се дължи на недостатъчно меланин в кожата, е разпространен също сред жирафите, пингвините, орангутаните, мишките.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама