Израелският луноход пристига в орбита на Луната

11:05, 04 апр 19 / Култура 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският луноход Берешит пристига в орбита на Луната на четвърти април. Предстои трудната задача за корекция в движението, което ще се извърши с 6 минутно включване на двигателите, съобщават от специализираният сайт Space.com.

Апаратът бе изстрелян на 21 февруари и от тогава мина през няколко етапа на орбити около Земята и поетапно отдалечаване в посока нашия спътник. Целта днес е скоростта му да бъде забавена достатъчно, за да може да бъде хванат в гравитацията на Луната и да се задържи в нейната орбита.

При успешно кацане на Луната израелският екип ще получи 1 милион долара

Ако всичко бъде извършено по план, скоростта на Берешит спрямо Луната ще бъде намалена от 8500 км/ч на 7500 км/ч. В случай на неуспех, Берешит може да напусне изцяло гравитационното поле на Земята и да заеме друга, нежелателна орбита в слънчевата система, което би означавало край за тази историческа мисия на израелския екип.

 

В случай на успех, в рамките на следващата седмица екипът на "Спейс Ай Ел" ще извърши няколко стабилизиращи маневри, които ще позволят на Берешит да се задържи до 200 километра над повърхността на Луната, което ще позволи да се завърши мисията с кацане в лунното Море на яснотата, планирано за 11 април.

Българска камера лети към Луната на борда на израелския апарат "Берешит"

Това ще бъде исторически момент, ако завърши с успех. До този момент, единствено правителствата на Съветския съюз в миналото, САЩ и Китай  са успявали да извършат подобно кацане на лунната повърхност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама