Бившият шеф на Nissan пред нови сериозни обвинения

10:50, 05 апр 19 / Свят 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът в Токио постанови бившият шеф на Nissan Карлос Гон да бъде задържан до 14 април, докато текат разпитите на прокуратурата около новите обвинения за финансови нарушения, съобщи АФП.

Окръжният съд в Токио заяви в изявление, че е удовлетворил искането на прокурорите да удължат задържането на Гон и че “пълният срок на задържането е 14-ти април“.

В нощта на 3 срещу 4 април прокуратурата на Токио влезе в дома на бившия шеф на Nissan Карлос Гон, който е под гаранция, за да го задържи за ново твърдение за финансови нарушения.

В сряда се появиха съобщения, че прокурорите обмислят повторно арестуване на Гон по разследване на потенциално четвърто обвинение срещу него, свързано с минимум 32 милиона долара от средствата на Nissan, прехвърлени на дистрибутор в Оман.

Бившият високопоставен служител вече е изправен пред три обвинения за финансови нарушения, свързани с твърдения, че не е декларирал възнаграждения и за опит да препише разходите си на Nissan.

Гон излезе под гаранция миналия месец след повече от 100 дни задържане.

Властите разглеждат нови твърдения, че Гон е прехвърлил около 15 милиона долара от фондове на Nissan между края на 2015 г. и средата на 2018 г. в представителство в Оман.

Бившият шеф на Nissan излиза от ареста срещу 9 милиона долара

Те подозират, че около 5 милиона долара от тези средства са били изтеглени за употреба от Гон, включително за закупуване на луксозна яхта и финансиране на лични инвестиции.

Прокурорите твърдят, че Гон “е изневерил” на своя дълг да не причинява загуби на Nissan, възползвайки се от него.

Гон отрича тези твърдения и твърди, че е невинен и за трите официални обвинения, пред които е изправен: две обвинения за недеклариране на средтства и още едно обвинение за прехвърляне на инвестиционните загуби към компанията.

Стивън Гивънс, американски адвокат, практикуващ в Япония от 1987 г. насам, каза пред АФП, че последните обвинения са най-сериозни.

“Ако фактите са верни … това е кражба на компанията, това е злоупотреба, това е ужасно”, каза Гивънс. “Ако това е вярно, то е сериозно обвинение. То се различава много значително от предишните, които пред него изглеждат незначителни и технически. Те нанасят вреда на акционерите на Nissan и са в полза на Гон“, добави Гивънс.

Министърът на правосъдието Такаши Ямашита, бивш прокурор от Токио, отвърна на нарастващите критики към японската система, понякога наричана “заложник на правосъдието” поради дългите срокове за задържане на заподозрени, които имат за цел да изтръгнат признание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама