Нови сблъсъци край бежански лагер до Солун

14:30, 05 апр 19 / Свят 25 1116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови сблъсъци избухнаха между нелегални мигранти и силите на реда край лагера "Диавата", недалеч от Солун. Няколко десетки жени се опитаха да пробият полицейския кордон, но бяха върнати обратно в бежанския лагер.

Местният сайт "Селео" съобщи, че движението в района на Симмахики Одос е било блокиран напълно за известно време. Силите на реда са разположени около лагера, където има над 500 нелегални мигранти, включително семейства с малки деца.

Вчера се стигна до сблъсъци след като няколкостотин мигранти напуснаха лагера с цел да достигнат македонската граница. Полицейски части успяха да ги спрят като използваха сълзотворен газ. Мигрантите бяха подлъгани от публикации в социалните мрежи, където се твърдеше, че може да достигнат свободно до границата.

Повечето от мигрантите вече са поискали убежище в Гърция, но искат да стигнат до границата със Северна Македония, на 60 км от тях, и да се опитат я преминат.

Агенцията за бежанците на ООН осъди призивите в социалните медии, подчертавайки, че нелегалното преминаване на границата е рисково и опасно. В декларация, в която се предупреждава за фалшива информация и слухове в социалните медии, Върховният комисарят на ООН за бежанците заяви, че не окуражава нередовни движения и отбеляза, че държавите имат право да охраняват границите си.

Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 г. и споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре миграционния поток, отбелязва АП.

"Призовавам тези хора веднага да се върнат в приемните центрове", заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама