МВР засилва мерките срещу нелегалната миграция през Гърция

14:40, 05 апр 19 25 818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Значително се усилва миграционният натиск от Гърция. От вчера следобед сме подсилили нашите граници с допълнителни патрули. Имаме готовност за въвеждането на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който представи данни за миналата година и първото тримесечие на тази.

Нови сблъсъци край бежански лагер до Солун

„Отчита се шест пъти увеличение в сравнение с 2017 година. Тук също преобладават гражданите на Афганистан - 41%, и Ирак - 30%. Естествено, ние сме усилили постовете. Изпратили сме допълнително техника там, която е термовизионни камери, уреди за нощно виждане, видеонаблюдение, постове, подвижни патрули, така че на този етап бързо прихващаме опитите и бързата комуникация с гръцките власти довежда до това те да не преминат незаконно на наша територия", обясни Маринов.

МВР проучва възможността за изграждане на видеонаблюдение на входовете на населените места по границата с част от отпуснатите средства по спешните мерки на Евросъюза за нелегалната миграция.

Министър Маринов коментира ситуацията с над 1000 бежанци и мигранти, които напуснаха лагера „Диавата“ до Солун и направиха опит да стигнат до границата със Северна Македония. Гръцките полицейски части дори се принудиха да използват сълзотворен газ.

„Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница“, уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. „Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време“, подчерта вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама