ЦИК дава три милиона лева за фирма, която да обработи изборните резултати

18:50, 05 апр 19 / Политика 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конкурс за избор на изпълнител, който да извърши компютърна обработка на изборните резултати от вота за Европейския парламент (ЕП) обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Прогнозната цена на поръчката е 3 млн. лв. с ДДС.

Предложенията ще се приемат от 12-ти април до 16 часа на 15-ти април в ЦИК, а отварянето им ще е половин час след изтичане на крайния срок.

Избраният изпълнител има за задача да извърши компютърна обработка в РИК и ЦИК на резултатите от гласуването за членове на ЕП от България, които ще се проведат на 26 май, включително и от машинното гласуване.

Негова задача ще е също да излъчи заседанията на РИК в реално време на сайта на съответната комисия, да провери списъците на кандидатските листи, застъпници, наблюдатели и анкетьори. Той трябва да поддържа интернет страниците на РИК в активния изборен период и да издава бюлетина на ЦИК и решенията й, свързани с обработката на резултатите.

Междувременно от ЕП обявиха, че създават уебсайт за резултатите от изборите, който съдържа всички резултати от минали европейски избори и е вече достъпен на всички официални езици на ЕС. Уебсайтът ще бъде актуализиран в реално време във вечерта на изборите на 26 май с общите резултати от Европейските избори, включително национални разбивки, като подробностите ще се изпращат от националните органи.

В него ще може да се провери състава на всички предишни Европейски парламенти преди 1984 г., с разбивки от националните партии и политическите групи от 1979 г. и всички резултати на национални ниво от 2009 г. насам. Сайтът също предлага информация относно тенденции в европейските избори, като например балансираното представителство на половете.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама