Десетки хиляди протестират срещу високите наеми в Германия

09:30, 07 апр 19 / Свят 25 1205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди души излязоха вчера в Берлин на протест срещу непрестанно растящите наеми и недостига на жилища в германските градове, съобщи ДПА.

В проявата взеха участие "много над 10 000 души", по данни на полицията, а по данни на организаторите броят им е бил 40 000. Шествието премина през няколко квартала, някои жители на които са били принудени да напуснат апартаментите си заради високите наеми.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Да имаш дом е основно право".

По-малки демонстрации имаше в Мюнхен, Кьолн и Дрезден. Организаторите на протестите казаха, че е имало прояви в общо 19 града с общо 55 000 участници.

В Берлин организаторите започнаха да събират подписи за референдум за отчуждаване на жилища на компании за недвижими имоти. Инициаторите искат държавата да предприеме действия срещу компании с над 3000 жилища.

При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. са били с 1,30 евро по-скъпи от общинските, показват данни на Германския икономически институт.

Според изчисления на местните власти в Берлин изкупуването на частните апартаменти ще струва на и без това тежко задлъжнялата провинция над 30 милиарда евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама