Дякон Иванов: Има ли напрежение преди визитата на папа Франциск?

09:40, 07 апр 19 25 1522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-малко от месец остава до визитата на папата у нас. Два гласа се откроиха през изминалата седмица по темата – единият на Светия Синод, който отказа обща молитва за мир с Главата на Римокатолическата църква, другият на световно известния кинорежисьор Вим Вендерс, който каза така – „Късметлии сте, че папата ще ви посети“.

Има ли опити за насаждане на напрежение и разделени ли сме срещу Божията воля?

Тази тема коментира в ефира на Нова Телевизия доцент Дякон Иван Иванов, преподавател в Софийския университет. 

„В предварителните разговори, които бяха на изключително високо ниво лично с Негово светейшество Българския патриарх Неофит и с ангажираните с тази физита митрополити, отношенията бяха изключително приятелски и добри с голям респект”, обясни той.

Според него становището на православната църква не трябва да стресира обществото, тък като в крайна сметка църквата изразява своята позиция открито и тя има право да направи това.

„Виждате, че църквата дава своите благословения (позволения). Може би те са малко по-дисциплинарни, отнасящи се до българския клир, т.е. кой може да бъде в контакт с папата и къде”, обясни той.

Дякон Иван Иванов твърди, че отношенията между БПЦ и Католическата църква са достатъчно балансирани и в рамките на съответния дипломатически диалог.

„Голяма част от православните църкви отделят изключително голямо внимание на своята функция в поместното, локалното  значение. Локалните проблеми, каквито и да са те, се разрешават от самите църкви. А папата е изключително обединителна личност. Той има права да може да призове всички религиозни общности по света”, коментира преподавателят в Софийския университет.

Той е категоричен, че папите имат своята мисия. А папа Франциск чупи всички стереотипи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама