Потвърдено: Зеленски - 30,24%, Порошенко - 15,95%

18:20, 07 апр 19 / Свят 25 1331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В неделя Централната избирателна комисия на Украйна обобщи официалните резултати от първия кръг на гласуването на президентските избори, който се проведе на 31 март.

Володимир Зеленски печели първия тур на президентските избори в Украйна

На заседание на ЦИК бе съобщено, че в резултат на обработката на електронни и хартиени протоколи от гласуването кандидатът на партията „Слуга народа“ Владимир Зеленски получи подкрепата на 30,24% от избирателите, а сегашният държавен глава Петро Порошенко, 15,95%, при избирателна активност от 62,8%, предава TACC.

"Процентът на гласовете, подадени за всеки кандидат по отношение на броя на избирателите Зеленски Владимир Александрович - 30.24% Порошенко Петър Алексеевич - 15.95%", - каза ръководителят на ЦИК на Украйна Татяна Слипачук.

Тя съобщи, че в гласуването на 31 март са участвали почти 18,9 милиона граждани на Украйна, от които над 5,7 милиона души са гласували за Зеленски, Порошенко е подкрепен от около 3,1 милиона избиратели. 

Едва сега двамата кандидати за президент официално имат право да започнат кампания преди втория кръг на гласуването, който е насрочен за 21 април. 
В същото време и двамата политици започнаха кампаниите си още преди обявяването на официалните резултати. Така в неделя сутрин Петро Порошенко в телеграмата напомни такъв момент от предизборната си програма като присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама