Ивайло Иванов: Кризата с мигрантите по границата е овладяна

10:15, 08 апр 19 25 1311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред bTV. Той допълни, че екипи на Гранична полиция и Жандармерията
патрулират в пограничните райони.

„Имаше призиви да се събират мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организираха се по Facebook, тази инициатива се казва „Конвой на надеждата”, следи се от всички международни
служби за сигурност. Взехме превантивни мерки. Това, че няма пряка заплаха за нашата страна не означава, че напрежението не може да ескалира – Одрин и Солун са много близо до България”, заяви гл. секретар на МВР.

Палатковият лагер пред бежанския център в Солун вече е разчистен

Гл. комисар Иванов допълни, че властите в Турция и Гърция взимат всички необходими мерки, като кризата е овладяна. „В момента няма военни по границата ни, ние държим връзка с тях и те имат готовност. В 9:30 ч. сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения. Там ще бъдат шефовете на Гранична полиция, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и представители на Министерството на отбраната”, допълни Иванов.

Главният секретар на МВР заяви, че напливът от нелегални мигранти, минаващи през страната ни, е намалял. Той посочи, че роля за това играе изградената ограда по българо-турската граница. По думите му, на българо-гръцката граница няма
възможност за подобно съоръжение и затова се компенсира с техника и човешки ресурс.

Маринов: Армията е готова да помогне за мигрантската криза по границата с Гърция

Ивайло Иванов коментира и казуса със сина на бившия щангист Гълъбин Боевски.

Главният комирас поясни, че му е повдигнато обвинение за разпространение на наркотици. „В автомобила му са открити малки количества наркотици, извършени са процесуалноследствени действия на адресите, които обитава и там са намерени също известно количество наркотици – амфетамини, марихуана и малко кокаин”, каза Иванов.

Оставиха сина на Боевски в ареста

„При тези проверки бяха открити около 12 тона месо с изтекъл срок на годност и в складови помещения – над 47 тона сухо мляко, за което няма необходимите документи за произход и разрешение за съхранение. Винаги, когато има изтекъл срок на годност има и риск. Било е предназначено за достигане до магазинната мрежа. Месото е предадено за унищожаване, а сухото мляко е поставено под възбрана до представяне на необходимите документи”, коментира Иванов спецакцията от миналата седмица срещу негодна храна.

Главният секретар на МВР заяви, че е бил разочарован от случката, когато полицаи се „самообезвредиха” с лютив спрей при протест.

Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

„Колегите е можело да действат малко по-добре. Само един колега е използвал този спрей. Имаше много теории какво се е случило. Когато започнахме да ги използваме тези спрейове, обучителите ги показваха върху нас, за да знаем какъв е ефекта”, каза гл. комисар Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама