Подаряват специален чипровски килим на папа Франциск

10:40, 08 апр 19 25 1499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Килимарки от Чипровци изтъкаха килим специално за посещението на папа Франциск у нас.

Килимът е излязъл от ръцете на Наташа и Йорданка Димитрови. Работата по него продължила около един месец и половина сме работили, само в светлата част на деня, за да може да се виждат по-добре фигурите и да се движат по-спокойно по очертанията на кръга. Тъкачките обясниха, че моделът е избран за посрещането на папата. Има логото, с което той ще бъде посрещнат у нас. Взето е разрешение от кмета, за да може да бъде изработено на паното. Жените са се съобразили с цветовете и абсолютно всички детайли по самото лого.

Само петте фигури в долната част на килима са по традиционни чипровски мотиви, обясняват двете жени и допълват, че са се съобразили и с цветовете, които са типични за Ватикана и за папата. Лично кметът на Чипровци Пламен Петков ще подари паното на главата на Римокатолическата църква.

„Имам покана  от кмета на община Раковски. Лично ще го занеса и ще го подаря на папата. Ще видим какъв е реда и какъв е начина. Засега протоколът все още не е определен. Надявам се лично да можем да го подарим на светия отец”, коментира той пред Нова телевизия.

Кметът допълни, че идеята за нетрадиционния подарък е на самите тъкачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама