Маринов и Каракачанов: Ситуацията по границата е под контрол

10:55, 08 апр 19 / Политика 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ситуацията по границата е под контрол, имаме готовност да действаме. Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество – има, организация има. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет.

Има готовност допълнителни екипи на полицията и армията да бъдат изпратени на
границата ни с Турция и Гърция при евентуално напрежение от бежански наплив, добави Красимир Каракачанов. По думите му, в рамките на 24 часа могат да бъдат мобилизирани 1200 военни на границата ни.

И в Турция, и в Гърция, сред средите на имигрантите има хора, които организират движение сред тях. Турция още миналата седмица взе мерки, арестувани хора има, в Гърция също се успокои обстановката, но тя може да ескалира, предвид предстоящите празници, идват и европейски избори, каза Каракачанов.

Палатковият лагер пред бежанския център в Солун вече е разчистен

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради миграционната вълна от Турция и Гърция. В Министерския съвет присъстваха ръководствата на МВР, на Министерството на отбраната и на армията, които докладваха пред премиера за ситуацията по южната граница.

Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави, каза вътрешният министър. Каракачанов добави, че се прави всичко възможно, за да не се допусне „пробиване” в България.

По думите му около граничния пункт "Кулата" ще се предприемат по-сериозни мерки, тъй като там регионът е по-уязвим, в сравнение с планините по границата.

Ивайло Иванов: Кризата с мигрантите по границата е овладяна

Мигрантите в Турция бяха възпрени за кратко, след като там бяха арестувани няколко души за подбуждане, допълни Каракачанов. Министерството на отбраната е в готовност да изпрати хора и специализирана транспортна техника по границите. Според Каракачанов със сигурност мигрантите в лагерите в Турция и Гърция биват провокирани отвътре или отвън, а наблюдението им е трудно заради огромния брой бежанци там.

Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата, каза още Младен Маринов.

Има усилени дежурства от Гранична полиция, засилено е и присъствието на Жандармерията, разполагат се термо наблюдение, уреди за нощно виждане, за да има възможност за реакция, добави министърът на вътрешните работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама