Плевнелиев: Оставката на Пламен Георгиев трябва да бъде поискана

14:14, 08 апр 19 / Политика 25 969 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Има смисъл от днешното заседание на КСНС. Темата за справедливостта и корупцията е особено наболяла в обществото", така президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017 г.) коментира пред БНР днешното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Това е може би един от най-големите нерешени проблеми в обществото. За мен има един позитивен и един негативен сценарий", посочи още той.

Румен Радев свиква КСНС за борбата с корупцията по високите етажи на властта

"За лошия сценарий има доста предпоставки, аз се надявам днес да не се стигне до него. Лошият сценарий е да се политизира излишно, идват избори, и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист. Ето те са символ на системата, която не работи, аз съм извън системата – това, което той прави в продължение на 2 години и половина и което не създава предпоставки за институционално доверие. Част от негативния сценарий, за мен, е това, че политическите лидери днес ще говорят за някакъв нов закон. Отново за раздробяване на институцията, която самите те създадоха преди една година, за да се бори с корупцията. Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още Плевнелиев и допълни:

“Проблемът с корупцията и решенията за него са много ясни, аз мога да изброя някои от тях и това е позитивният сценарий. При него трябва да има консенсус, трябва да има съгласие, аз не очаквам някой от политическите лидери днес да започне да поставя под въпрос борбата с корупцията, както и да не търси консенсус. Днес очаквам да бъде постигнато съгласие. Въпросът е върху какви работещи мерки ще се постигне това съгласие, като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото", посочи още той.

Плевнелиев очаква от Консултативния съвет: "Пълна прозрачност в действията от тук нататък. Зависи обаче от днешния Консултативен съвет за национална сигурност, където са всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата да излязат при позитивния сценарий и да кажат – от тук нататък ние ще спазваме правилника за прозрачност и прогнозируемост на Народното събрание“.

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“.

"Президентът Радев се държи по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата. Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", коментира още Плевнелиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама