ООН осъди нападението срещу летището край Триполи

08:10, 09 апр 19 / Свят 25 1404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ООН осъди нападението срещу летището край либийската столица Триполи. В свое изявление генералният секретар на организацията - Антониу Гутиериш, припомни, че няма военно решение на конфликта в Либия и призова всички страни да започнат незабавно диалог за намиране на мирно решение.

Работата на аерогарата беше прекъсната, а пътниците изведени, след въздушно нападение, извършено от силите на маршал Халифа Хафтар. Негов говорител поясни, че пътнически самолети не са били обект на атаката, а два бойни самолета на либийските правителствени сили.

Светът гледа към Либия - силите на Хафтар твърдят, че са превзели летището в Триполи

От няколко дни военни, под командването на Хафтар, се опитват да превземат властта в Либия. Правителството на премиера Файез Сарадж, признато от ООН, остро осъди действията на Хафтар. 2 800 души вече са напуснали столицата Триполи.

САЩ изтеглиха войниците си от Либия

ООН продължава работата си в Триполи въпреки ескалиращите сражения южно от столицата, съобщи в Тwitter мисията на Обединените нации в Либия. От там добавиха, че специалният пратеник на ООН Гасан Саламе се е срещнал с премиера Файез Сарадж в резиденцията му в столицата и са обсъдили как Обединените нации "могат да помогнат в този изключително важен и труден момент". Саламе осъди въздушния удар срещу единственото действащо летище на Триполи.

Същевременно стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон се е обадил на либийския премиер Файез Сарадж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама