"Тренд": За над 1 милион българи ваксините не са безопасни

10:50, 09 апр 19 25 1880 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни. Близо три четвърти от всички пълнолетни българи са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Около 1 милион българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация.

Това показва проучване на „Тренд“ и вестник "24 часа", направено по повод зачестилите случаи на заболели от морбили в България за нагласите на българите спрямо имунизациите. Проучването е реализирано в периода 6-13 март чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души на възраст над 18 години.

За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, а едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории – 54%.

За 82% от българите е по-скоро важно или изключително важно родителите да имунизират с ваксини децата си. А 73% са на мнение, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Данните показват, че сред хората с висше образование в най-голям дял се определя липсата на имунизация като безотговорно за сметка на хората с основно или по-ниско образование.

Според отговорилите, че изобщо не е важно или по-скоро не е важно родителите да имунизират децата си, то за една четвърт основният аргумент е че ваксините са „вредни за здравето /може да им навредят/ не е безопасно/има рискове“, за 23%  имунизацията има „странични ефекти/ опасност от отключване на състояние, за които лекарите не знаят (алергии, усложнения, други заболявания)“.

85% посочват, че имунизацията чрез ваксини е важна за децата. 5% от българите са на противоположно мнение, а 10% не могат да преценят. Близо две трети са на мнение, че имунизациите чрез ваксини е безопасна. 19% са на обратното мнение. 1% от извадката отговаря на 55 000 души, което означава, че малко над 1 млн. българи смятат, че имунизацията с ваксини не е безопасна. 72% са на мнение, че имунизацията е ефективна, а 9% са на обратното мнение.

67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт са на противоположното мнение. На този въпрос прави впечатление, че в селата за сметка на Столицата се налага по-консервативно мнение спрямо темата – малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в Столицата делът е близо една трета.

32% смятат, че това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции. 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините. 14% от българите са на мнение, че ваксините могат да причинят/отключат аутизъм, когато означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от българите обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии – 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните – 28%.

Прави впечатление и високият дял на българи, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация – 18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетното население са на обратната позиция. И на това твърдение се запазва висок делът на тези, които посочват, че „не знаят/ не могат да преценят“ (34%).

29% са на мнение, че многото ваксини претоварват имунната система на децата, докато 34% са на обратното мнение.

Една от важните теми свързани с имунизацията с ваксини е свързана с набавянето на информация. Малко над две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39 процентни пункта се информират от телевизията. На трета позиция с 22 процентни пункта е съответно събирането на информация от приятели/ семейство. Интернет медиите, форуми, както и социалните мрежи също остават канали за информация с дялове под 10 процентни пункта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама