Нено Димов предлага изключването на територии от "Натура 2000", еколози негодуват

17:55, 09 апр 19 / Политика 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред журналисти основните предложения за промяна в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Очаква се те да бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет утре, след като през февруари вече мина обществената консултация на проекта, която предизвика силен негативен отзвук.

Негативни становища към множество точки от проекта бяха внесени както от научната общност (от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие към БАН и от експертните звена към Софийския, Пловдивския аграрен и Лесотехническия университети), така и от неправителствените организации, работещи в сферата на биоразнообразието (Асоциацията на парковетеБългарското дружество за защита на птицитеWWF-България и други).

На представянето днес министър Димов заяви, че цитираните по-горе научни институти са били консултирани в седмиците след подаването на становищата си и са одобрили варианта на текста, който утре ще бъде представен за одобрение от Министерския съвет.

Справката за получените становища и отговорите към тях показва, че минимална част от предложенията от учени и граждани са възприети във финалния текст, който предстои да бъде публикуван. Екоминистерството е отстъпило от идеята да "национализира" научни данни, които не са заплатени от бюджета, но в основата си спорните текстове за същинските предложения за управлението на "Натура 2000" остават.

В представянето днес пред медии на проекта за промени в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) Нено Димов обяви няколко основни акцента. Екоминистерството представя проекта след получената подкрепа от "широко обществено обсъждане" по време на над 10 публични срещи със "заинтересованите страни с отношение" по темата. "Говорим за местни власти, собственици на земи и браншови организации", уточни Димов. "Последната среща беше с научната общност", допълни той.

С промените екоминистерството предлага изисквания за разработване на териториалните планове за управление на "Натура 2000". Водеща роля за плановете на зоните от "Натура 2000" ще имат новосъздадени регионални комитети от местни власти, собственици на земи и браншови организации и организации със седалище в съответния район. Те ще бъдат под ръководството на регионалните инспекции на екоминистерството, които ще определят целите на зоните и режимите за опазването им по места. Плановете за управление ще са с акцент върху управленски мерки, а не върху забрани за човешко въздействие върху природата, защото "центърът на политиките са хората".

"Устойчивото управление се случва, когато са защитени максимален брой интереси. Не може да има устойчива защита само със забрани. Не може да затворим една трета от държавата. С тези промени позволяваме на местните общности да се грижат и за околната среда, и за икономическото развитие", уточни Димов в отговор на журналистически въпрос.

Според министъра е достатъчно научни експерти да участват в национален консултативен орган, който не разработва мерките за опазване, а "задава националната посока на движение". Към момента Нено Димов се консултира със селектирани от него учени в "Съвет на министъра", сред които има само един специалист по биологично разнообразие - доц. Анна Ганева от ИБЕИ. В националния орган, който ще се създаде с промените в Закона за биологичното разнообразие, ще има и изискване към неправителствените организации да участват само ако са "национално представителни".

Според Димов ключова промяна е и въвеждането на "вземане на мотивирани и обосновани решения за "Натура 2000" само въз основа на проверени за достоверността им първични данни", което "не е правено до момента". Затова със законопроекта се формулират нови изисквания за предоставяне на достъп и верифициране на платените с публични средства научни данни за "Натура 2000". "Досега първичните данни не са предоставяни на министерството," заяви Димов.

 

 

 

От коалиция "За да остане природа в България" вече коментираха във Фейсбук, че ако ключовите проблеми не са коригирани, обмислят протести. "Това законодателно предложение ще ограничи диалога ни и той ще се провежда основно на Орлов мост", гласи съобщението на природозащитните организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама