НАП глоби нелегални превозвачи на пътници, запечата микробусите им

14:02, 10 апр 19 25 2348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа бяха проверени тази нощ от инспектори от Фискален контрол на НАП в Кърджали. Всички без изключение са извършвали нерегламентиран превоз и не са издавали никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, стана ясно по време на проверките.

Бусовете са били шофирани от един човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците. От НАП ще сезират ИА “Автомобилна администрация“ за констатациите си. Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв. и те ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, съобщават от приходната агенция.

Акцията на НАП срещу нелегалните превози започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци. В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.

Среднощна акция на данъчните срещу нелегалните пътнически превози в чужбина

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през ГКПП.

Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от „Гранична полиция“, като има физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично.

Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а притежават солиден автопарк и недвижими имоти. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, заедно с изтеклите лихви, допълват от НАП.

„Нерегламентираният превоз освен фискален въпрос е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, Автомобилна администрация и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги“, каза по повод течащите проверки директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама