Манчестърското летище иска концесия на Летище София

16:00, 11 апр 19 25 1380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Манчестърското летище- Manchester Airports Group (MAG), най-голямата британска летищна група, подаде оферта в тръжната процедура за отдаване на концесия на Летище София за следващите 35 години. Заедно с партньора си в консорциума, китайския строителен гигант BCEG, MAG внесе своята официална оферта в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в София днес.

Тръжната процедура бе стартирана на 5 юли 2018 г. от българското правителство. MAG очаквано взима участие, след като публично оповести своите планове на пресконференция в София през месец октомври 2018 г.

MAG управлява три от основните летища във Великобритания – Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс и предоставя услуги на шест летища в САЩ. Нейните британски летища заедно обслужват 60 милиона пътници на година до над 270 дестинации чрез 70 авиолинии. В момента MAG инвестира над 1.5 милиарда английски лири (3.2 милиарда лева) в летищата си във Великобритания, а BCEG строи най-големия авиационен проект в света – пекинското международно летище Daxing, което ще бъде най-голямото летище в света, а съвсем скоро проведе първите си пробни полети.

Първата фаза на проектът Beijing Daxing се състои от четири писти, 268 самолетни стоянки и площ на терминалите от над 700,000 квадратни метра. Когато заработи на пълен капацитет, очаква се да оперира с 9 писти, за да обслужва 620,000 полета и над 100 милиона пътници всяка година.

Предложението на англо-китайския консорциум към българското правителство съдържа сериозни планове за развитие и реконструкция на съществуващите терминали на летището, както и дизайни за напълно нов Терминал 3, който в завършен вид ще превърне софийското летище в напълно отговарящо за водеща европейска столица.

Андрю Харисън, Изпълнителен директор по летищни услуги на MAG, споделя:

“Както обещахме миналата година, MAG подаде официалната си оферта в тръжната процедура по отдаване на концесия на Летище София. Това е вълнуващ момент за нас, защото наистина вярваме, че летище София има огромен потенциал да осигури по-голяма свързаност на София. Това на свой ред ще стимулира допълнителен икономически растеж и увеличаване на туризма за цяла България.

Прекарахме по-голямата част от последните две години в България, проучвайки различните бизнес сектори, както и какво жителите на София биха искали да видят в едно ново и трансформирано летище.

MAG вярва, че тази концесионна процедура ще бъде от огромна полза за България като цяло и вярваме, че заедно с BCEG сме подготвили изключителна оферта. За нас е огромно вълнение да участваме в този проект.“

 

Партньорството между MAG и BCEG е дългосрочно, започвайки от 2013 г. за работа по проекта Летищен Град Манчестър (Airport City Manchester). Консорциумът разви добро сътрудничество, което продължава при създаването на обща визия за осъществяване на потенциала на летище София.

Ксинг Ян, Регионален директор на BCEG споделя:

“Чрез успешното подаване на нашата оферта в концесионната процедура, с партньорите ни от MAG имаме възможността и способностите напълно да преобразим летище София и престоя на милионите пътници, които го използват всяка година. BCEG има сериозно портфолио от завършени важни проекти като този, изпълнени навреме, в рамките на заложения бюджет и на най-високо качество.

Ние разглеждаме процедурата като първи от потенциално много следващи строителни проекти в и около летище София, и с удоволствие ще работим в тясно сътрудничество с MAG за подобряване на транспортната инфраструктура и стабилно позициониране на летище София на авиационната и туристическата карта.“

“Изключително сме горди, че сме част от екипа, който подава оферта за такъв важен проект. Международното летище София ще допринесе значително за процъфтяването на района и за успеха на България и нейните граждани.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама