Пет причини за често главоболие

11:00, 21 апр 19 / Здраве 25 5349 Шрифт:
Topnovini

Главоболието понякога се появява спонтанно, незабавно, унищожавайки способността ни да се наслаждаваме на деня си, да се концентрираме върху работата си или просто да функционираме като нормално човешко същество.

Друг път получаваме първо лека, а после увеличаваща се болка в задната част на главата или чрез натиск зад очите, което също ни кара да взимаме отчаяни мерки, преди главоболието да е станало непоносимо.

Много хора, които страдат от честа мигрена, започват да се самолекуват и да приемат обезболяващи медикаменти, без да чакат много-много и без лекарско предписание.

А всъщност най-добрият начин да се отървете от главоболието, особено когато то е хронично, е като започнете да се питате какво точно го причинява във вашия случай.

Разбира се, причините за главоболията ви може да са различни. Важното е да разберете какъв е най-често срещаният тип главоболие, което изпитвате.

Според лекарите, ако ви боли глава около и до 8 дни в месеца, това е хронична мигрена.

Ако обаче страдате от главоболие почти всеки ден, то задължително трябва да се консултирате със специалист и да разберете каква е причината за това. Това важи особено в случаите, когато имате и придружаващи симптоми, като замъглено виждане или сърцебиене.

Но дори и по-редките главоболия сами по себе си могат да засегнат всеки аспект от живота ни, от работата до взаимоотношенията ни.

Добрата новина е, че ако разберете защо ви боли главата, вие ще можете да си помогнете, пише Тялото.

Ето пет неща, които трябва да знаете за това, което причинява различните видове хронична мигрена, и как да се отървете от тях:

1. Стрес

Противно на общоприетото схващане, че стресът не причинява главоболие, това е точно обратното. Стресът минимум изостря болката в главата. Често причина за мигрената е генетична, но стресът я прави по-честа и по-тежка. Стресът води до освобождаване на адреналин, което от своя страна води до изчерпване на магнезия и други биохимични промени, които предизвикват пристъпи на мигрена. Затова се научете да управлявате безпокойството си и няма толкова често да ви боли главата.

2. Лоша поза по време на работа

Много хора не си дават сметка, че лошата им, прегърбена стойка на бюрото или начинът, по който се навеждат към или над компютъра, може да предизвика напрежение в мускулите, което от своя страна да доведе до мигрена. Самата мигрена причинява напрежение в мускулите и води до порочен цикъл. Така че, напрежението в мускулите едновременно задейства главоболието и е резултат от него. Трябва да се научите да седите по-изправени (да сте в по-ергономична поза) докато работите.

3. Хормони

Крампите, лошото настроение, главоболието в определени дни от месеца и самият месечен цикъл са все резултати от секретирането на хормони в женското тяло. Спадът на естрогена преди овулацията и особено преди менструацията, увеличава чувствителността към болка и понижава прага за мигрена. Има начини за справяне с това, но трябва да се консултирате с лекар. Противозачатъчните хапчета, които съдържат естроген, могат например да помогнат за предотвратяването на тези мигрени, но в някои случаи могат и да ги влошат.

4. Кофеин

Така е – ако пиете по няколко кафета на ден, това може да ви донесе хронична мигрена. Кофеинът в малки дози може да помогне за облекчаване на главоболието. Всъщност кофеинът е включен в някои лекарства, отпускани по лекарско предписание. Но доказано, кофеинът може да влоши главоболието. Като консумирате ежедневно кафе, вие се чувствате добре за няколко часа, но след като действието на кофеина премине, може да се събудите с тежка мигрена.

5. Липса на сън

Здравият сън е важен за толкова много неща. Той ни помага да сме емоционално здрави, намалява риска от сериозни заболявания, поддържа имунната ни система, засяга начина, по който функционира мозъкът ни и т. н. На всичкото отгоре е доказано, че липсата на сън води до повишена раздразнителност на мозъка и понижава прага за мигрена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама