Европарламентът трябва да гласува забрана на двойните стандарти при храните

06:40, 17 апр 19 / Политика 25 999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент трябва да гласува окончателно забраната на двойните стандарти при храните. С него ще се сложи край на производството на храни от една и съща марка, но с различно съдържание, съставки и качество.

Манолова: Край на двойния стандарт при храните в ЕС

По този повод омбудсманът Мая Манолова апелира всички 17 български евродепутати да бъдат в залата и да дадат своя вот.

Новите текстове, предложени от еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност Вера Йоурова, ще бъдат гласувани, след като на 2 април беше постигнато споразумение между Европейския парламент и Съвета за по-ефективна защита на потребителите в Общия пазар на ЕС.

Омбудсманът: Забраната за двойния стандарт при храните е достоен финал на сегашния Европарламент

До приемането на забрана за двойния стандарт при храните и напитките от едни и същи марки се стигна след повдигане на темата от страните от Вишеградската четворка, които се противопоставиха на тези дискриминационни практики, прилагани в държавите от Източна Европа.

У нас от 2017 г. омбудсманът Мая Манолова провежда активна кампания в защита на гражданите срещу нелоялни търговски практики на разпространяване на продукти от едни и същи марки, но с по-ниско качество съставки.

Омбудсманът с писма до колегите си от ЕС да призоват към гласуване срещу двойните стандарти

Институцията на омбудсмана се бори от три години за припознаване на проблема както от българските институции, така и от европейските, за петицията, инициирана заедно с български общественици до Комисията по петициите в ЕП, за форума, организиран от институцията на омбудсмана в рамките на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Юрова обяви края на двойните стандарти при храните чрез Новия търговски механизъм за потребителите. Така намерението на ЕК да пристъпи към промени в законодателството една година по-късно вече е факт.

Промените ще забранят разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и ще позволят налагането на санкции за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама