"Нотр Дам" в Париж гори

20:18, 15 апр 19 / Свят 25 8608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нотр Дам" в Париж е обхваната от огромен пожар. Кадри, разпространени по социалните мрежи, показват покрива на прочутата парижка катедрала, изцяло сринат заради пожара. Срина се и прочутата 96-метрова кула "Стрелата" на катедралата.

Тече мащабна операция, съобщиха от пожарната служба. Говорител на кметството съобщи по Twitter, че районът е отцепен.

Пожарът в "Парижката Света Богородица" е избухнал в 18.50 часа местно време. Според непотвърдена информация, много вероятно пожарът да е свързан с провеждащия се ремонт в катедралата. Телевизия France 2 съобщава, че полицията разглежда пожара като инцидент.

В четвъртък шестнайсет медни статуи бяха откачени от кулата на катедралата "Нотр Дам", за да бъдат реставрирани. Катедралата, емблематичен паметник на Париж, построен между 1163 и 1345 година, привлича почти 13 милиона посетители всяка година.

Тя е считана за един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг.

Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол.

Президентът Еманюел Макрон трябваше да говори в 20 часа тази вечер. "Заради ужасния пожар, разрушаващ "Нотр Дам", президентът на републиката реши да отложи речта си", заяви говорител на държавния глава  в официално изявление.

Кметът на Париж Ан Идалго описа случилото се като „ужасен пожар” и призова хората на мястото да спазват границите определени от пожарникарите, за да се гарантира, че те ще останат в безопасност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо". "Ужасно е да гледам в пламъци катедралата "Нотр Дам". Трябва да се действа бързо", написа стопанинът на Белия дом в Twitter.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама