Мирисането на шоколад помага да се откажат цигарите

18:40, 16 апр 19 25 1339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Mирисането на шоколад ни помага да загърбим цигарите. Това показва проучване, проведено от американски учени от университета в Питсбърг, пише вестник "Метро", цитиран от БТА.

Същия ефект има мирисането и на други приятни ухания на ванилия и дива мента. Екипът на д-р Майкъл Сайет провел експерименти с пушачи, опитващи се да се откажат от тютюневия дим. Мирисането на шоколад им помогнало да снижат никотиновия си глад с 23%. При доброволците, на които бил даван тютюн за мирисане, спадът на никотиновия глад се оказал по-нисък - 14%.

Д-р Майкъл Сайет изтъква, че новият нетрадиционен метод може да се окаже по-ефективен от заместващите антиникотинови терапии. При тях завръщането към вредния навик е много често явление.

В експериментите взели участие 232 пушачи, на които били давани за помирисване приятни и неприятни ухания, както и тютюн от любимата им марка цигари. От направените експерименти проличало, че приятните аромати като този на шоколада правят отказването от цигарения дим по-лесно. Учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този ефект.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама