Китайска ферма отглежда хлебарки за ресторанти, сервират ги изпечени

14:50, 16 апр 19 / Любопитно 25 1283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сцена, достойна за филм на ужаса, може да бъде наблюдавана във ферма в Югозападен Китай - 10 милиона кафяви хлебарки се движат в тъмнината. Те са отглеждани, за да бъдат консумирани от любители на кулинарното изкуство, предаде Франс прес.

Земеделецът Ли Бинцай от провинция Съчуан ежедневно храни своите насекоми с 6 крака, които понякога издават заедно резки звуци. В тази кошмарна среда тялото на Ли често е покрито до главата с хлебарки. Това обаче не охлажда ентусиазма му, нито този на други земеделци, които са решили да се заемат с въпросната дейност.

Те продават хлебарки на фармацевтичната индустрия, за да бъдат създадени лекарства. Но Бинцай ги отлежда също за тънки познавачи на кулинарното изкуство. Редица намиращи се наблизо ресторанти ги сервират изпечени. "Хората не могат да си представят до каква степен е хубаво да похапнеш хлебарки," заяви фермер, преди да постави живо насекомо в устата си, да го сдъвче и да го глътне.

Става въпрос за американски хлебарки Periplaneta americana, които са сред най-разпространените. Те се консумират, защото се смята, че са полезни срещу язви, увреждания на респираторните пътища и като тонизиращ продукт.

"Тези насекоми са с много развита имунна система. Хората могат да извлекат изгода, ако ги консумират", увери Бинцай. Разположена край град Ибин в планински район с бамбукови гори, фермата му се помещава в бивша къща, обградена от полета. Помещението, в което се отглеждат хлебарки, е с размери на игрище за бадминтон. Върху прозореца е монтирана фина решетка, за да се предотврати възможността насекомите да избягат от помещението. Отглежданите от Ли хлебарки живеят в идеална за растежа им среда - температурата на въздуха е 28 градуса Целзий, а влажността е висока.

Пристигането на храната предизвиква оживление сред насекомите. Когато Ли оставя смес от царевично брашно, плодове и обелки от зеленчуци, хлебарките се качват едни върху други. "Храним ги в среда, в която хигиената е гарантирана - поясни той. - Не им даваме изкуствени храни." Миналата година той продал на фармацевтична фирма 1 тон хлебарки за 90 000 юана (12 000 евро).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама