Христо Иванов: Необходим е механизъм за отчетност на главния прокурор

18:30, 16 апр 19 / Политика 25 1147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пламен Георгиев беше предпочитания избор на Бойко Борисов за главен прокурор, но предполагам, че той вече е изпаднал от късата листа след скандалът ''Апартаментгейт''. Това посочи пред bTV Христо Иванов – съпредседател на "Демократична България".

Няколко публикации в медиите разкриха, че има разминаване между разходите и приходите на председателя на КПКОНПИ по придобиването на имоти под данъчната оценка и недеклариране на тераса от 186 кв.м. За сделките му тече проверка на Върховната касационна прокуратура и НАП-София, а самият Георгиев е в отпуск.

''Още от времето на Никола Филчев има решение на Европейския съд по правата на човека, който установи, че в България липсва механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор и десетилетия не се прави тази реформа'', посочи Христо Иванов по повод думите на Сотир Цацаров, че трябва да се промени на статута на основните лица в съдебната система, като обвинител №1 и председателите на върховните съдилища да може да бъдат разследвани.

Според Христо Иванов е необходим и механизъм за отчетност на главния прокурор.

''Пред народното събрание той чете годишен доклад , в който има статистика, на е необходим и ефективен механизъм за текуща отчетност, така че прокуратурата да престане да бъде един остров, който тъне в безотчетност'', отбеляза Христо Иванов. По думите му парламентът следва да контролира прокуратурата, защото това е висшият конституционен орган, който представлява цялото общество.

''Нямаме нужда от нова конституция, а от преразглеждане на някои механизми в тази'', коментира още бившият министър на правосъдието.

''Трябва да възстановим парламентарната република, да възстановим реалната независимост на съда, включително и от влиянието на главния прокурор'', посочи още Христо Иванов по повод навършването на 140 г. от приемането на Търновската конституция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама