Мая Манолова ще търси съдействие от турския си колега по казуса с българските граничари

18:10, 17 апр 19 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С моя екип обмисляме до потърсим съдействие от омбудсмана на Република Турция по казуса с българските граничари, срещу които турски съд е завел дело. Това каза в Бургас омбудсманът Мая Манолова. Днес в морския град тя се срещна с четиримата вече бивши граничари за да им окаже своята подкрепа. 

Срещу Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков е заведено дело за смъртта на турски рибар-бракониер. Инцидентът стана през 2008 година в български териториални води.

В края на миналата година създадохме мрежа на балканските омбудсмани, в която влиза и турският. Целта на тази мрежа е да се подкрепяме, когато наши граждани имат проблеми на територията на съседна балканска държава, обясни Манолова. Тя каза, че ще се обърне към турския омбудсман да проучи случая и да направи това, което е в неговите правомощия за да се стигне до благоприятен изход. 

У нас наказателното производство срещу вече бившите граничари е прекратено и те са оневинени, а през 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви случая за нещастен инцидент.

От гледна точка на международното право, ситуацията е абсурдна, тъй като вече има оправдателна присъда, има произнасяне на Европейския съд по правата на човека. Турция е членка на Съвета на Европа, така че би трябвало да се съобразява с актовете на този съд, добави Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама