Събраха 1 милиард евро за възстановяването на Нотр дам

20:45, 17 апр 19 / Свят 25 1772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция кани архитекти от цял свят за реконструкцията на „Нотр Дам”. До момента са събрани близо 1 млрд. евро в помощ на Парижката „Света Богородица”. Солиден екип антикриминалисти и разследващи търсят причината за пожара. За пръв път пред камерите застана шефът на строителната фирма извършваща реконструктивните дейности.

„Оказваме съдействие на разследването. Не се съмнявайте в това. Искаме повече от всеки друг да излязат на светло причините за тази трагедия. Когато пожарът е започнал не е имало нито един от нашите работници на място”, посочи Жулиен Льо Бра.

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

Два дни след пожара президентът Еманюел Макрон обеща: „Ще изградим и катедралата „Нотр Дам” дори по-красива от преди. И ще го направим в рамките на 5 години. Възможно е, ако се обединим”.

Писателят Димо Райков се оказва пред „Нотр Дам” минути след като пламъците избухват. Часове по-късно, българинът е включен в малка група журналисти, които заедно с вътрешния министър Кристоф Кастанер, са допуснати да влязат на оглед в  обгорялата катедрала.

Александър Иванович има привилегията да се любува на величествената катедрала ежедневно. Собственик е на арт галерия и кафене точно срещу „Нотр Дам”. Готви се да затваря, когато пламъците избухват. „Имах сълзи в очите, които просто капеха без наистина да разбирам защо. Беше страшно. Хора пищяха. Държахме се за главите. Участвахме в спектакъл без дори да си даваме реална сметка какво става. Не сме си представяли това дори в най лошия кошмар”, казва Иванович.

Съпругът на Салма Хайек дарява 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам"

Александър споделя, че вижда дим около 20 минути преди официално да бъде подаден сигналът за пожар. „Първите пожарникари пристигнаха доста късно. Поне 30 минути след като видяхме димът. Започнаха да пускат водни струи без особен успех”, посочва още той.

Съзнанието му запечатва и още една грозна картина. Вижда как хора се радват докато снимат горящата катедрала. Смята, че трагедията е знакова за страната, която се намира в труден момент на етническо и религиозно разединение.

Изпепеленият покрив на „Нотр Дам” е легендарен шедьовър на дърводелството. Цели 50 години са били необходими, за да се подготви дървото, от което е изработена конструкцията.  отсечените дървета били оставени за година с върха на север, за да се уравновесят с енергията на земята. За да се запази от плесен и буболечки, дървеният материал е бил потопен в блато и цели 25 години по-късно е нарязан във формата на греди. Оставен е да се изсуши за още 25 години. Като се има предвид това, повече от хората, които са секли дърветата, никога не са видели покрива на „Нотр Дам“ завършен.

Френски магнат дарява 200 млн. евро за "Нотр Дам"

Според български реставратори ще се наложи не само реставрация, а пълна реконструкция заради огромните поражения. Ако това се направи, ще са нужни поне 20 години до пълното възстановяване на „Нотр Дам”.

Срещаме се с проф. Григорий Григоров. Завършва Националната художествена академия, след което специализира „Реставрация” във Вършава в ателието на световноизвестния професор Маркони. Един от реставраторите на емблематичната за страната ни - Боянска църква. В над 50-годишния си стаж е работил за възстановяването на български и католически храмове в Европа. „Кметицата е притеснена не за финансите - те ще се съберат, а че няма майстори, каквито е имало. Това са каменарите, които правят орнаментчета и такива дребни неща, с които е пълно", казва проф. Григоров.

Фини каменоделци и занаятчии, които да възстановят орнаментите вече нямало. „Това е нещо като у нас, няма майсторите например, които могат да ти покрият къщата с плочи. Няма! Майсторлъкът. Измряха. Отидоха си", коментира още той.

Папа Франциск се моли за френските католици и парижаните след пожара в "Нотр Дам"

Именно това е разковничето - да се открие човек, който умее да направи декорацията от хиляди орнаменти и детайли от изчукан камък. "Страшно много, хиляди малки пластични елементи, които трябва да се изчукат от камък. "Ако се прави, както трябва, той според мен избърза президентът - каза 5 години. Най-малко 20 години според мен, ако всеки камък се обработва с фризове", допълни още проф. Григорий Григоров.

Решаващо за символа на готика – „Нотр дам” ще бъде намирането на майстори и трудът им, а не събирането на милиони. „Премиерът каза, че ще изпрати български реставратори, можем ли и има ли кой? Готик - колко сме правили ние като реставратори? Готикът не е наш стил. Винаги можем да помогнем - да носим вар, да бъркаме вар, нали. Шегувам се разбира се, но ние нямаме такива специалисти. Освен това, ако им трябват чужди специалисти ще си намерят от Италия, които се занимават с това цял живот”, коментира проф. Григоров.

Пожарът в Парижката „Света Богородица” трябва да бъде поука за целия свят за това как се опазва културното наследство, категоричен е реставраторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама