Откриха древен лъв, по-голям от полярната мечка

12:20, 18 апр 19 / Любопитно 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият месояден хищник, живял някога в Африка е бил по-едър от полярната мечка и от съблезъбия тигър е тежал около 1500 кг., съобщава сп. "Нюзуик". Откритието е направено от американски палеонтолози, които се натъкнали на намерени през 80-те години на ХХ век останки, забравени в хранилищата на Националния музей в Найроби, съобщава БНТ.

Долната челюст и зъби от Simbakubwa kutokaafrika, живял преди 22 милиона години, били изкопани в Западна Кения през 80-те години.

Натъкнали се на тях учени от Университета на Охайо, САЩ, които ги изследвали, съобщават, че хищникът е бил с дължина 2,4 метра от муцуната до опашката, кътниците му са били с дължина 6 см, а кучешките му зъби - 10 см.

Изследователите изчисляват, че 1,2-метровото животно е тежало около 1500 килограма. Това го прави един от най-големите месоядни бозайници, живели на Земята, съобщават учените. Според тях в менюто на хищника са влизали предшественици на хипопотама и слона. Видът се е появил малко след изчезването на динозаврите.

Наречен Simbakubwa kutokaafrika, което означава „голям лъв от Африка“ на суахили, хищникът е играл подобна роля в екосистемата на региона като днешните лъвове, чиито предци са се установили в Африка 3,7 милиона години по-късно.

Simbakubwa е част от групата гигантски изчезнали хищници -hyaenodonts, най-големите, обитавали някога Африка. Но докато съвременните лъвове имат само по един чифт резци, Simbakubwa е имал три, което го превръщало в страшен враг.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама