10 антиейджинг храни за жените над 40

10:00, 21 апр 19 25 1184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След 40 тялото на жените се променя и има специфични потребности, които допреди не са били така наложителни. Необходими са му храни, които ще го съхранят младо, които съдържат антиоксиданти, полезни мазнини, които хидратират и му доставят основни хранителни вещества.

Но най-вече такива, които ще действат благоприятно върху неговия най-голям и изложен на всякакви външни влияния орган - кожата. Това разказва диетолога и нутриционист д-р Натали Рон в сайта healthline.com.

Според д-р Рон учените препоръчват на жените над 40 да консумират по-често тези 10 плодове и зеленчуци, които имат антиейджинг ефект и помагат кожата, особено на лицето, да остане озарена, подхранена, еластична и хидратирана.

Почти всички ядки (особено бадемите) са чудесен източник на витамин Е, който може да помогне за възстановяване на кожната тъкан, да запази влагата в кожата и да предпази кожата от увреждащите UV лъчи. Орехите пък, от своя страна, съдържат противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за укрепване мембраните на кожните клетки и допринасят за красивия блясък на кожата.

Хората в древността са използвали нара като лекарство. Високо съдържание на витамин С и различните мощни антиоксиданти в него могат да предпазят тялото ни от увреждане на свободните радикали и да намалят възпаленията в нашия организъм.

Кресон: Здравословните ползи на салатата с кресон са неоспорими, той представлява вид зелена салата с хидратиращи свойства и е богат на калций, калий, манган, фосфор, витамини А, С, К, В-1 и В-2.

Броколите са противовъзпалително средство против стареене, снабдено с витамини С и К, различни антиоксиданти, влакнини, фолиева киселина, лутеин и калций.

Оранжевият цвят на сладкия картоф идва от антиоксидант, наречен бета-каротин, който се превръща във витамин А. Витамин А може да помогне за възстановяването еластичността на кожата, за насърчаване на регенерирането на клетките и в крайна сметка допринася за меката, младежка кожа.

Боровинките са богати на витамини А и С, както и на антиоксидант, наречен антоцианин. Именно той дава на боровинките този плътен, наситен, красив, син цвят. Тези мощни антиоксиданти могат да помогнат за предпазване на кожата от увреждания, причинени от слънцето, стрес и замърсяване, като намаляват възпаленията и предотвратяват от загуба на колаген.

Червените чушки съдържат антиоксиданти, наречени каротеноиди, които са идеални за организма, когато той започне да старее. Имат висока концентрация на витамин С, което е добре за производството на колаген.

Папая: Тази вкусна суперхрана е богата на антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да помогнат за подобряването на еластичността на кожата и минимизиране на появата на фини линии и бръчки. Тя съдържа витамини А, С, К и Е, калций, калий, магнезиев фосфор, В-витамини.

Спанакът е изключително хидратираща храна и е пълен с антиоксиданти, които се усвояват в цялото тяло. Той също така е богат на витамини А, С, Е и К, магнезий, желязо, лутеин.

Авокадото е богато на мастни киселини, борещи се с възпаленията, които благоприятстват гладката, еластична кожа. Също така съдържат различни основни хранителни вещества, които могат да предотвратят негативните ефекти от стареенето, включително витамини К, С, Е и А, В-витамини и калий.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама