Изтощена до крайност бяла мечка намерена на 700 км от хабитата си в руско село

18:30, 18 апр 19 / Свят 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на село на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия са били сащисани от гледката на полярна мечка, търсеща храна на стотици километри от обичайното си местообитание, пише "Гардиън".

Руски медии съобщиха, че изтощеното до крайност животно очевидно е пътувало от Чукотка до село Тиличики на Камчатка, на около 700 км на юг.

Природозащитници заявиха, че мечката може да е загубила чувството си за посока, докато се е носила на леден къс.

"Заради климатичните промени Артика се затопля, ловните територии се смаляват и стават по-неудобни", изтъква Владимир Чупров от природозащитната организация Greenpeace, като допълва: "Ледът се отдръпва и полярните мечки търсят нови начини да оцелеят. И най-лесният начин е да отидат при хората."

Местните хора са накарали мечката да се чувства добре дошла, давайки ѝ риба.

Видеоклипове, публикувани в интернет, показват животното да се движи покрай хората, без да проявява агресия.

Властите в Камчатка са подготвили спасителна акция за по-късно тази седмица. Те планират да използват успокоително, за да приспят мечката и след това да я пренесат с хеликоптер до Чукотка.

Зависимостта на полярните мечки от морския лед ги прави изключително уязвими към глобалното затопляне. Свиващата се арктическа ледена покривка все повече ще ги лишава от обичайната им плячка, а именно - тюлените.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама