Данаил Кирилов: Промените спрямо "тримата големи" връщат справедливостта към техния статут

09:23, 19 апр 19 / Политика 25 442 Topnovini
1

Промените, с които ще се въведе механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор, по-скоро би следвало да възстанови справедливостта по отношение на техния статут, отколкото да ограничи тяхната независимост. Това коментира правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ.

Той предлага законови промени, с които да се разработи механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на "тримата големи". Данаил Кирилов изтъкна, че този въпрос не е нов и той е обсъждан през последните две години. Кирилов се обяви и за по-продължителен мандат на главния прокурор.

Лозан Панов не е съгласен "тримата големи" в съдебната власт да бъдат разследвани

"Съобразяваме се с механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът "тримата големи" е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитие на съдебната система. Тази пътна карта е приета от Съвета за развитие на съдебната система, по този въпрос има консенсус от всички участници в съвета, който включва и неправителствените организации. Би следвало в рамките на този доклад, в рамките на този период на оценка, да приключим въпроса", обясни Кирилов.

"По-скоро би следвало това да възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Опонентите твърдят, че и сега има режим за предсрочно прекратяване, но това предсрочно прекратяване е заради основания, които са обективна невъзможност", уточни Кирилов.

"Вярно е, че досега ние нямаме режим, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения или нарушение на закона, или по-тежките случаи, когато е извършено престъпление", допълни той.

Определено тази идея в момента няма връзка с апартаментните скандали, а то няма и как да има такава връзка. Необходимостта изцяло е правно систематична, тя е установена и от партньорите и смятам, че това ще възстанови в голяма степен справедливостта и по отношение на тримата големи като този статут би следвало да бъде идентичен за тримата големи, смята още Данаил Кирилов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани