Между 8 и 10 млн. лв. на година са щетите от "ало" измамниците

10:31, 19 апр 19 25 1734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между 8-10 млн. лева на година са щетите от "ало" измамниците. Разбитата в четвъртък престъпна група в Горна Оряховица е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 г. Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева, стана ясно на работно съвещание на МВР в присъствието на главния прокурор и премиера.

Задържаха тарторите на ''ало'' мафията от Горна Оряховица, акцията се проведе и в Румъния

Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния. В схемата са участвали 25 души, девет от тях са криминално проявени и осъждани. На пет от тях има издадени европейски заповеди за арест. Голяма част от "ало" измамниците са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата.

Полиция и жандармерия с акция срещу телефонната мафия в Горна Оряховица

При акцията на полицията са проверени 17 адреса в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти.

На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че след разбиването на операцията не имало нито едно обаждане на "ало" измамници от Румъния за България.

"Необходим е системен подход в борбата срещу телефонните измами. Същевременно трябва да се полагат усилия и за превенция", смята главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама