Пловдив отбелязва 100 години от рождението на акад. Николай Хайтов

08:00, 22 апр 19 / Култура 25 1085 Шрифт:
Topnovini

В Балабановата къща в Пловдив се дава началото на поредица от инициативи по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов. Инициативите ще преминат в два етапа - през април и през септември.

В 18:00 ч. първото събитие започва с откриване на изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” с куратор Здравец Хайтов (Балабанова къща - сводеста зала), излъчване на документален филм, представящ създаването на проекта и представен приживе от самия Николай Хайтов. Изложбата пристига при нас благодарение на Фондация Памет и може да бъде видяна до 6 май вкл.

Изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. под патронажа на Министерството на културата и във връзка с честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна културата.

По време на откриването на изложбата ще бъде обявено началото на ученически литературен конкурс, посветен на 100 г. от рождението на Хайтов. Конкурсът е за написване на есе, а темата е мисъл на големия писател: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”.

Организатор на конкурса е ОИ „Старинен Пловдив”, а регламентът и формулярът за участие ще бъдат качени в интернет след обявяването на инициативата.

Конкурсът се провежда в един кръг, в периода 22 април – 30 юни, включително. В него ще могат да вземат участие всички ученици от 8 до 12 клас, включително, от всички училища на територията на Пловдив. Оценяването на творбите ще бъде извършено от компетентно жури, председателствано от Елена Хайтова. За класиралите се на първо, второ и трето място са предвидени парични награди, ще бъде отличена и творба в раздел „Специална награда“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама