Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 г.

13:40, 19 апр 19 25 1493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 г., а често се установява не само забавяне, но и работа без договор. Това показват данните на КНСБ, оповестени по време на форум, посветен на трудовите права.

Установените случаи са за над 2500 души - най-вече в ресторантьорския и строителния бизнес.

КНСБ не подкрепя промените в Закона за социално подпомагане

От синдиката посочиха и над 1000 случая за неспазване на задължителните почивки. В доклада се посочва, че нарушенията, свързани с работното време за миналата година са 19 524 броя. Най-много са констатирани в секторите търговията на дребно, ресторантьорството, растениевъдство и животновъдство.

КНСБ ще поиска увеличение на всички заплати с 12-15%

"Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година", каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

От КНСБ настояват за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване на работещите. "Ние искаме криминализиране на нарушаването на това право", заяви Димитров във връзка с правото на сдружаване. По думите му у нас то се нарушава системно.

КНСБ: Минималната работна заплата трябва да достигне 800-850 лв. през 2022-а

"Настояваме премиерът да изпълни своето задължение и обещание", каза още Димитров. Той изтъкна, че премиерът Бойко Борисов вече е дал това обещание за гарантиране на правото на сдружаване и визира изказванията му на конгреса на КНСБ. Димитров посочи, че у нас има още какво да се желае и по отношение на колективното трудово договаряне. "Нивото на разпространеност на колективното трудово договаряне в Чехия е 40 на сто", обясни Димитров и добави, че у нас, по оценка на синдиката, е едва около 30 на сто.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама