Йончева: АПИ не желае независима проверка на пътищата

15:16, 19 апр 19 / Политика 25 1450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория", заяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

Йончева: Атаката срещу мен започна след искането за експертиза на магистралите

Досега от левицата са адресирали три искания за това до АПИ, с които настояват да бъдат проверени основните магистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните пет години. От БСП дори посочиха конкретни 46 точки, от които да бъдат взети проби, въз основа на които да бъде извършена експертиза от независима европейска лаборатория.

БСП внесе искане в АПИ за договора за строителството на АМ "Хемус"

„Нашият въпрос е – какво крие АПИ? Още януари месец изнесохме документи и ги внесохме в прокуратурата, от които се вижда, че Община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на най-опасния участък, където загинаха 20 души. Още тогава казахме, че износващият пласт в този участък е с подменено съдържание. Част от твърдите частици са били заменени с варовик, което намалява себестойността на изразходваните материали, но от своя страна намалява и сцеплението на пътя“, коментира Йончева. Според БСП една независима проверка ще бъде от полза както българските граждани, така и за самите строителни фирми.

„Днес строителните фирми, по мнението на експерти, връщат около 40% стойността на самия път към политиците, за сметка на качеството му“, каза още Елена Йончева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама