Небесно тяло, навлязло в земната атмосфера януари, е дошло от друга планетна система

17:00, 19 апр 19 / Култура 25 1678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Харвардския университет заключиха, че небесното тяло, което навлезе в земната атмосфера през януари 2014 г., е дошло от друга планетна система в диска на Млечния път, съобщи Science alert, цитиран от БТА.

Били анализирани свързани с поява на метеори случаи, които са регистрирани в базата данни на Центъра за изследване на околоземни обекти на НАСА. Специалистите открили информация за обект, който се движел със скорост 60 км/сек към Земята, минавайки край Слънцето. Те смятат, че небесното тяло било с диаметър 1 метър, тъй като изгоряло в атмосферата и не достигнало до земната повърхност.

Учените изследвали и траекторията на обекта въз основа на скоростта му и установили, че той не бил гравитационно свързан със Слънцето, т.е. не орбитирал около светилото. Обектът се движел толкова бързо, че преодолял гравитацията на звездата, която не оказала почти никакво влияние върху маршрута му. Това е възможно единствено ако небесното тяло се е формирало далеч извън пределите на Слънчевата система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама