„Жълтите жилетки“ във Франция излизат на протест за 23-а поредна седмица

08:45, 20 апр 19 / Свят 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 60 000 полицаи и жандармеристи ще са мобилизирани във Франция за 23-тата седмична протестна акция на "жълтите жилетки". Протести ще има в Париж, Тулуза, Бордо, Монпелие.

В столицата протестиращите възнамеряват да се съберат около опожарената катедрала "Нотр Дам". Тези намерения бяха окачествени от полицията в града като "чиста провокация". Два столични района ще са забранени за демонстрации - "Шанз-Елизе" и "Нотр Дам" и околностите й след пожара, който отчасти разруши катедралата.

"Жълтите жилетки" разграбиха и опожариха модни бутици на "Шанз-Елизе"

"Афишираната им цел е ясна: да повторят 16 март", заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, имайки предвид 20-ия седмичен протест на "жълтите жилетки", по време на който булевард "Шанз-Елизе" стана сцена на вандалщини и хаос, което предизвика уволнението на предишния началник на парижката полиция.

От 17 ноември "жълтите жилетки" демонстрират всяка събота с искания като повишаване на покупателната способност. През последните седмици броят на протестиращите осезаемо спадна, но в някои от демонстрациите бяха съпътствани от прояви на насилие в редица градове. Правителството прие спорен "закон срещу вандализма" през март и взе драстични мерки за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама