Пендаровски и Силяновска отиват на балотаж за президент на Северна Македония

07:40, 22 апр 19 / Свят 25 699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С инфарктна разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори в Северна Македония. Пендаровски има 4000 гласа повече от издигнатата за президент от опозицията Гордана Силяновска-Давкова - или под 1%. Заради ниската избирателна активност от 39% обаче ще се проведе втори тур на 5 май.

Пендаровски има 42,7 процента от гласовете срещу 41 процента за Силяновска. Третият кандидат, Блерим Река, има подкрепа от 12 на сто, сочат неокончателните данни на Държавната избирателна комисия.

Минути преди полунощ премиерът Зоран Заев обяви изборна победаэ за Стево Пендаровси, издигнат от управляващата коалиция на социалдемократи и най-голямата албанска партия ДУИ, и Гордана Силяновска-Давкова, издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Заев се обърна и към албанските избиратели, които гласуваха за независимия албански кандидат Блерим Река, да гласуват на втория тур на 5 май за Пендаровски.

Изборна победа обявиха и от ВМРО и лагерът зад Гордана Силяновска-Давкова. Добрата новина е, че и двамата кандидати - и Стево Пендаровски, и Гордана Силяновска-Давкова, искат да развиват добросъседските отношения с България.

За да са валидни, изборите на 5 май трябва да постигнат 40% избирателна активност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама