Децата, които помагат в домакинството, се справят по-добре в училище

18:40, 22 апр 19 / Любопитно 25 1104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Децата, които мият чиниите и помагат в чистенето, се справят по-добре в училище, защото стават по-самоуверени, а с това и по-общителни и щастливи, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Когато не помагат в къщи, те са с до 30% по-недоволни от живота, твърдят педиатри, изследвали почти 10 000 деца в началното училище.

"Успокояващо е да установиш, че традиционни възпитателни практики, като участието в домакинските задължения, допринасят за развитието на детето", каза ръководителят на изследването д-р Елизабет Уайт от университета на Вирджиния.

Екипът е анкетирал 9971 деца на възраст около 10 години и е сравнил резултатите в училище, включително по четене, математика и природните науки, нивата им на компетентност и броя на домакинските задължения, които изпълняват в къщи.

Резултатите показват, че колкото повече домакински задължения има едно дете, толкова по-уверено е то в себе си и толкова по-добър е успехът му в училище.

Вероятността да са с ниска самооценка е с 27% по-голяма за децата, които много рядко помагат у дома. Такива деца с 24% по-често не успяват да установят връзка с другите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама