Апелативният съд оправда напълно Христо Ангеличин

15:10, 22 апр 19 25 1171 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият заместник-министър на външните работи от кабинета "Борисов 2" Христо Ангеличин беше оправдан на втора инстанция по едно от двете дела, които прокуратурата заведе срещу него. Разследването на прокуратурата започна след сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който беше външен министър в правителството на Пламен Орешарски. Подобни дела бяха заведени и срещу други членове от Реформаторския блок в предишното правителство, веднага след разпускането му.

През октомври м.г. първата инстанция - Специализираният наказателен съд (СНС), го осъди на две години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години, заедно с това постанови и глоба в максималния размер за това престъпление - 5000 лв.

Сега АСНС го оправда напълно, а в състава на съда е бившият член на ВСС Галя Георгиева, при която оправдателните присъди са инцидент, както и съдиите Румяна Илиева и Даниела Врачева. Прокуратурата може да протестира присъдата пред Върховния касационен съд.

Апелативният специализиран наказателен съд прочете оправдателна присъда по обвинението, повдигнато за това, че като зам.-министър Ангеличин не е упражнил контрол върху работата на директорите от Дирекция „Бюджет и финанси", „Сигурност" и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно министерство. От това настъпили щети за 214 709 евро. Според обвинението това била цената на 12 телефонни централи, закупени от фирма “Балкантел” на завишени цени. Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати на министерството.

В хода на делото, защитата на Ангеличин доказа, че обвинението е парадоксално, но същата процедура е провеждана и по времето, в което министър на външните работи е бил самият Кристиян Вигенин. Министерството продължава същата процедура и в момента.

Парадоксалното в обвинението срещу Ангеличин е, че той е обвинен, задето е допуснал трима "подконтролни длъжностни лица" да извършат престъпление във връзка със закупуването на телефонните централи за задграничните представителства, но същевременно срещу тези негови подчинени няма присъда и обвинение. Защитата на Ангеличин още от самото начало твърдеше, че той е обвинен в несъставомерно деяние, т.е. в нещо, което изобщо не е престъпление.

 

Окончателна дума по делото ще има Върховният касационен съд, ако прокуратурата реши да протестира присъдата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама