Японски университет престана да назначава професори-пушачи

18:40, 23 апр 19 / Свят 25 1024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японски университет престана да назначава професори и преподаватели, които пушат. Това става в момент, когато Страната на изгряващото слънце засилва кампанията си против тютюнопушенето преди олимпиадата през 2020.

Говорителят на Университетът в Нагасаки Юсуке Такакура каза пред АФП, че те са „спрели да назначават преподавателски състав, който пуши“, въпреки че все още може да бъде предложено назначение на тези, които обещаят да откажат цигарите преди назначаването.

"Освен това университетът забрани пушенето на територията на цялата си територия от август, откривайки клиника за онези, които не могат да се откажат", каза Такакура.

"Стигнахме до заключението, че пушачите не са годни за образователния сектор", каза говорителят, добавяйки, че университетът е потърсил правен съвет и не смята, че политиката противоречи на законите за дискриминация.

Местните медии съобщиха, че това е първият държавен университет, който въвежда такова условие за заетост и този ход идва след като градското правителство на Токио прие строги нови правила за борба с тютюнопушенето през миналата година преди Летните игри 2020.

Япония отдавна е встрани от развитите страни, счита се за рай за пушачи, където пушенето е разрешено в много ресторанти и барове.

Новите закони на Токио забраняват дименето в ресторантите в столицата, независимо от големината им. Ресторантите могат да създадат отделни помещения за пушене, но клиентите не могат да ядат или пият там.

Пушенето също е изцяло забранено в училищни помещения - от детски градини до гимназиите, въпреки че пространство може да бъде отделено извън университетските и болничните сгради.

Световната здравна организация е дала на Япония най-ниската си оценка за усилията за предотвратяване на пасивното тютюнопушене и Токио дори има по-лоши резултати в региона в сравнение със страни като Китай и Южна Корея.

Въпреки това употребата на тютюн в Япония намалява в съответствие с по-широката световна тенденция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама