Захариева учи Черна Гора как да се бори с корупцията

14:10, 23 апр 19 / Политика 25 304 Topnovini
Източник: БГНЕС

"България изключително силно подкрепя интеграцията на Черна гора. Смятаме, че Черна гора е най-напредналата държава в европейската интеграция от страните от Западните Балкани". Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева на днешната си среща с делегация на Агенцията за превенция на корупцията в Черна гора, водена от председателя на Съвета на агенцията Горанка Вучинич.

Тя посочи, че по-трудно от отварянето на преговорните глави е затварянето им, така че основно се оценява целият напредък на Черна гора по отношение на борбата с корупцията.

Българският вицепремиер запозна представителите на Черна гора с начините, по които функционират институциите, ангажирани в борбата с корупцията у нас. Тя подчерта, че битката с корупцията може да бъде спечелена само с единство и координация между институциите. Без работещата прокуратура, без работещ съд, без ангажимент на МВР, на министерството на правосъдието, на всяка една администрация, на всеки един ръководител, няма да се постигне достатъчно в борбата с корупцията, категорична бе Захариева.

Тя напомни, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет в българската външна политика и на българското председателство на Съвета на Европейския съюз миналата година. На срещата Захариева отново подчерта готовността на България да помага на Черна гора по пътя й към ЕС.


От своя страна Горанка Вучинич благодари за възможността да обмени опит с колегите си от антикорупционните институции в България. Тя посочи, че България има много добри практики в тази област и изрази надежда, че чрез обмяната на опит Черна гора ще подобри още повече своята дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!