Димитър Иванов: "Апартаментгейт" не е само политически

08:17, 24 апр 19 / Политика 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скандалът с „Апартаментгейт” е голям, но аз все още си мисля, че това е повърхността на айсберга, каза в пред bTV финансистът Димитър Иванов.

Той е идентификацията на мизерията на българския политически елит, каза още Иванов.

„Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на управляващите да се е вдигнал десетки пъти”, коментира той.

Скандалът не може да е само политически, а трябва да се изрази със законодателни мерки, със спазване на законодателството в областта на борбата с престъпленията, във финансовата система, с прането на пари, каза още финансистът.

„Който се опитва да минава по тангентата само на вътрешнополитически проблеми, няма да бъде успешен в европейската кампания. Защото ние в момента какво правим- ЕС не е някаква стагнираща институция, той се променя, той се променя във всеки един мандат на днешна Европа”, обясни Иванов.

Според него днешния ЕС стои пред четири огромни, фундаментални проблема, той е разкъсан и фрагментиран – Brexit е едно начало.

„И тези четири огромни проблема са следните – първо дали и как ЕС трябва да преориентира своята икономическа политика, директно го видяхме този проблем, свързан с пакета „Мобилност”, коментира още Димитър Иванов.

Другите проблеми са свързани с това как да комбинираме своите икономически цели, с целите на своята европейска сигурност. Ние имаме икономически интереси в ЕС, обаче ни се налага да слагаме санкции на страни, които могат да задоволят тези икономически интереси, смята финансистът.

Според него на трето място е проблемът как да се предпази ЕС да стане икономически пленник на американските външнополитически приоритети.

И на четвърто място, може би най-важното – по какъв нов конституционен модел да се преориентира в своето развитие ЕС? Пълно мълчание в тази кампания от всички политически групи в България по тези основни четири фундаментални проблема”, каза още финансистът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама