Слагат обезопасителни врати на метростанциите "Опълченска" и "Васил Левски"

15:10, 24 апр 19 25 2062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обезопасителни врати ще бъдат изградени на метростанциите "Опълченска" и "Васил Левски", съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев. Той и кметът на София Йорданка Фандъкова провериха изграждането на третата линия на метрото.

От днес започват тестовите изпитания на влакчетата. До края на година ще е готов участъкът от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". До средата на следвсщата година и този в "Овча купел". Две от станциите на "Красно село" и на бул. "България" са почти завършени.

Стоян Братоев обясни, че по новата линия влаковете са много по-икономични. "При използването на спирачки или по инерция двигателите на влаковете се превръщат в генератори, произвеждат ток, който влиза в системата и другите влакове, които са по трасето ползват тока. Това води до около 25% икономия на енергия. Самите композиции са много по-леки, това също икономисва енергия", обясни Стоян Братоев, цитиран от БГНЕС.

"Строителството на третата линия беше много по-трудна. Екипите трябваше да копаят 3 километра под реки. При строежа на станция „България“ беше голяма битка. През цялото време трябваше да се борим с подпочвената вода", обясни Братоев.

Йорданка Фандъкова провери още и метродепото в Красно село. Кметът тества и специален тренажор, на който се обучават новите машинисти.

"18 влака вече са доставени, очаква се последните два да пристигнат, за да се направят цялостните изпитания. Всичко върви в срок", отчете кметът.

С новите 12 километра ще се намали до 25% наземния трафик.130 000 души дневно ще ползват третата линия. Паралелно вече се работи и по реорганизацията на обществения градски транспорт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама