Китай обвини бившия шеф на Интерпол в получаване на подкупи

15:30, 24 апр 19 / Свят 25 1114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайските власти са арестували бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей по подозрение във вземане на подкупи, съобщи върховната прокуратура на страната.

Арестът слага точка на продължилата няколко месеца сага, започнала през септември, когато съпругата на Мън, която живее във Франция, съобщи, че той е изчезнал по време на пътуване до Китай. Това се превърна в световна новина, след като от Интерпол заявиха, че не знаят къде се намира шефът им.

Бившият директор на Интерпол е разследван за вземане на подкупи

Едва след като световната полицейска организация се обърна към китайското правителство относно местонахождението на Мън, Пекин призна, че го е задържал в началото на октомври, предава БТА.

Оттогава той е разследван от министерството на обществената сигурност, за което някога пряко отговаряше като заместник-вътрешен министър. В края на март Мън бе изключен от управляващата комунистическа партия - знак, че предстои съдебен процес срещу него.

Съпругата на бившия шеф на Интерпол: Не съм сигурна дали е жив

Разследването на Вън е част от подетата от президента Си Цзинпин кампания срещу корупцията в страната. Критици на Си го обвиняват, че използва тази кампания за отстраняване на политическите си съперници и за да укрепи контрола си върху властта. Мън бе избран за президент на Интерпол през 2016 г. и имаше мандат на този пост до 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама