Филм насърчава хората да гласуват на предстоящите избори

19:00, 25 апр 19 / Култура 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един месец преди европейските избори на 26 май Европейският парламент пуска филма "Изберете своето бъдеще", с който насърчава хората да гласуват. Краткият филм насърчава участието в предстоящите европейски избори и ни кара да се замислим за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване. Режисиран от печелилия множество награди Фредерик Планшон, филмът документира интензивните, красиви и крехки моменти, когато новородените европейци идват на този свят. 

Разказът във филма се води от младо момиче, което апелира към чувството за отговорност на гласоподавателите: “Всеки един от нас може да остави следа, но всички заедно можем да постигнем реална промяна. Избери тази Европа, в която искаш да порасна". Европейските избори, които ще се състоят във всички страни от ЕС между 23 и 26 май, ще определят бъдещия облик и посока на Европейския съюз. 

Темата за съпричастността е в съответствие с резултатите от проучването възложено от Парламента през април, според което 80% от гражданите са съгласни, че това, което обединява европейците, е по-важно от това, което ги разделя. Продължаващите преговори относно Брекзит са показали несигурността от раздялата и рисковете, свързани с напускане на защитата, която ЕС предлага. На въпроса какво е първото чувство, с което свързват ЕС, повечето хора изтъкват надеждата и увереността (общо 55%) - докато несигурността по отношение на бъдещето на Европа задейства съмнението като преобладаващо чувство сред една трета от интервюираните европейци. 

Дебатът относно Брекзит също е показал колко взаимносвързани са станали страните от ЕС през годините, в които са работили заедно, както и многобройните ползи от това да са член в един по-голям съюз. Понякога тези ползи стават явни при сблъсък с перспективата да бъдат изгубени. Цифрите от последния Евробарометър (февруари 2019 г.) показват, че над две трети от европейците (68%) вярват, че ЕС е донесъл ползи за тяхната страна и 61% от тях са убедени, че ЕС е нещо добро. 

Бъдещето на Европа сега е в ръцете на тези, които ще излязат да гласуват на европейските избори на 23-26 май. Макар и проучването Евробарометър да посочва, че през февруари повече от една трета (35%) от гражданите на ЕС вече са сигурни, че ще гласуват, друга една трета (32%) следва да бъде убедена. От младите хора, имащи право на глас, макар че те последователно са най-положително настроените спрямо ЕС (74%), само 21% са сигурни, че ще гласуват, като 34% още не са взели решение. 

Филмът ще бъде пуснат онлайн във всички държави членки от днес, 25 април 2019 г. Различни версии за телевизия, кино и радио също ще бъдат разпространени на по-късен етап.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама