Разпети петък: Вярващи минават под Светата Плащаница

14:00, 26 апр 19 25 1470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смирение и поклонение. Така част от хората в катедралния храм "Св. Неделя" казаха, че идват на днешния Разпети петък, предаде БГНЕС.

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. Отслужват се Царските часове. Изнася се светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово.

Още от сутринта се извършва тържествено богослужение в православните храмове в цялата страна. Духовниците четат откъси от евангелията, разказващи за последните земни часове и за разпятието на Иисус Христос.

Храмовете се изпълват с хора. Миряните минават под Плащаницата. Така е и в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Стотици миряни спазиха християнската традиция запалиха свещи, поднесоха цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, припомниха си и съпреживяха Христовите страдания, в името на изкуплението на греховете ни.

Патриарх Неофит: Православните българи да се вдъхновят от подвига на Спасителя

„Със смирение, с поклонение, с чувство на признателност, с чувство на любов”. Така днес в храма дойде Деляна. Нейната молитва е за здраве – на нея, на семейството ѝ, на България, на българите. „Здраве, любов да има сред хората. Просто да се обичат малко повече, като излъчват любов и любов ще получават. Любов – това е!”, каза жената.

„Живеем във време, което е много пълно с емоции всеки ден, затова на този ден бих искала всички да се смирим, да се поклоним и да очакваме да дойде нещо по-добро от нас, от всички, за България”, каза Галина, след като излезе от храма.

Сийка каза, че идва почти през ден в храма, защото вярва в природата, в Господа. „И се надявам утре Всевишният, като възкръсне, да бъдем още по-добре”, каза жената. Нейната молитва е Господ да помага на всички хора и светът да стане по-добър.

За здраве запалиха свещичка днес Иванка и Христина. „Едва съм дошла, обаче аз вярвам в Господ и затова съм дошла тук, да си запаля свещица и за здраве”, каза 84-годишната Христина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама