Ето защо да нарушим диетата си на Великден

19:20, 27 апр 19 / Любопитно 25 1467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лятото е все по-близо, а Великден е все по-близо. Ако спазваме постите, със сигурност очакваме празника с нетърпение, за да прегрешим най-вече с месо. Но ако сме на хранителен режим, за да се сдобием с перфектно тяло за плажа, празници като този се оказват сериозно изпитание за психиката ни.

Дали обаче не бива да вкусваме нищо от великденската трапеза, ако сме на диета, е въпрос, на който може да получим повече от един отговор. Със сигурност ще се покажем като човек със силна воля, ако не нападнем козунаците в неделя. Но психолозите имат и една друга теория, която май ни харесва повече.

Много хубаво не е на хубаво. Това правило важи с пълна сила и за ограниченията, които си поставяме, когато искаме да отслабнем. Ако изпадаме в крайности, доста вероятно е психиката ни да не издържи на този спартански режим. И най-възможно е това да се случи именно по празниците, когато всички около нас се наслаждават не само на компанията си, но и на храната.

Затова по-добре да се отдадем на изкушението, отколкото да попаднем в спирала на йо-йо ефекта. Ако една вечер много ни се приядат шоколадови яйца например, няма нужда да ограничаваме желанието си, щом през останалото време спазваме балансиран режим. Със сигурност в този ден за прегрешение ще успеем да усетим и истинското удоволствие от храната.

Хора, които са пристрастени към сладкото, споделят с клинични психолози, че когато си позволяват да хапнат шоколад открито пред всички, след това по-лесно се връщат в релсите на диетата, отколкото ако го правят тайно и "нелегално", пише Daily Mail.

Няма смисъл и да се тъпчем с огромни количества здравословна храна, която обаче не искаме да ядем, за да можем след това да се наградим с един десерт. Важно правило е и да се насладим на храната, която толкова много искаме, да й отделим време и внимание, а не просто да я хапнем скрити някъде в ъгъла.

А и когато получим нещо, което много желаем, то моментално става много по-малко привлекателно. Затова няколко парченца шоколад навреме винаги са по-добра идея от цяла опаковка, когато вече волята ни предаде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама