В Русия обновиха списъка със забранени професии за жени

10:20, 27 апр 19 / Свят 25 1413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Русия актуализираха списъка със „забранени“ професии за жени и така недостъпните за дамите работни места вече са 79, а не 456, съобщава „Рашъ тудей“. Сега жените в страната ще имат шанс да кандидатстват за пилоти на самолет, ще могат да карат влакове и дори да работят със строителни машини.

„Условията на труд в много производствени сфери се подобряват с всяка изминала година и това е една от причините да премахнем ограниченията“ , заяви Валери Корж, високопоставен служител в Министерството на труда.

Забраната за упражняването на 377 професии – преди това недостъпни за жените, се очаква да отпадне от началото на 2020 година. Мярката беше приветствана от работодателите, профсъюзите и държавните служби.

Според скорошно проучване 99% от запитаните за изразили мнение, че „мъжете продължават да казват на жените къде да работят и е крайно време на дамите да им бъде позволено да упражняват професии, каквито те поискат“.

Промяната ще позволи на рускините да кандидатстват за работа в авиацията, контрола на морския трафик, като шофьори на влакове и автобуси. Много от незаетите места в химическата индустрия също ще бъдат отворени за тях.

79-те забранени професии обаче включват особено тежки условия на труд, и затова ще останат запазена територия само за мъжете, посочват от министерството на труда. Това се отнася до работата на пожарникарите, миньорите, водолазите, както и поправката на парни бойлери и пещи.

„Властите ще продължат да намаляват списъка със забранени професии, докато в него останат само тези, които застрашават репродуктивните способности на дамите“, обеща Корж.

Списъкът с 456 забранени за жените професии влезе в сила през 1974 година, по времето на Съветския съюз. ООН остро критикува документа за нарушаване правата на жените в много от случаите. Но ето че дойде моментът, в който този списък ще остане в историята с въвеждането на новите правила. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама