Президентът на Индонезия планира да премести столицата

14:45, 29 апр 19 / Свят 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да премести столицата на най-голямата икономика на Югоизточна Азия извън пренаселения главен остров Ява, съобщи министърът по планирането на националното развитие Бамбанг Броджонегоро, цитиран от Reuters и БГНЕС.

"Президентът реши да премести столицата извън Ява", каза министърът след заседание на кабинета. Той уточни, че ново място още не е избрано. Според Броджонегоро преместването на столицата от Джакарта в друг град може да отнеме до 10 години. Той даде за примери Бразилия, Малайзия и Казахстан.

Броджонегоро заяви, че основните причини за това решение са претовареният пътен трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша, отбелязва ДПА. Около 40% от Джакарта сега е под морското равнище. В града живеят над 10 млн. души, но около тройно повече живеят в околните гладове, което допринася за тежкото пренаселване на района. Според Броджонегро предизвиканите от пътните задръствания в Джакарта загуби са за около 7 млрд. долара годишно.

Под внимание е взет и фактът, че около 60% от 260-милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите дейности са съсредоточени там, вместо да са по-равномерно разпределени из цялата страна.

По-рано тази година държавната агенция Антара съобщи, че един от кандидатите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео. Властите там са подготвили 300 000 хектара площи, ако градът бъде избран за нова столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама